Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratórium

MÜKKI logo

 

Pannon Egyetem

Mérnöki Kar

TDK téma címe: Nehézfém ionok megkötésére képes flagelláris fehérjék előállítása bioszenzorok érzékelő elemeihez

Témavezető(k):
Dr. Jankovics Hajnalka

A kidolgozás helyszíne(i): Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratórium

A téma rövid bemutatás:

Az élő szervezetekben számtalan példát láthatunk arra, hogy a fehérjék rendkívül specifikus molekula felismerésre képesek. Számos mikroorganizmusban találhatók olyan fehérjék, amelyek átmeneti és nehézfém ionok erős és szelektív megkötésére képesek. Sok fémkötő fehérje esetében ismertek azok a szerkezeti motívumok, amik meghatározó szerepet játszanak az adott célmolekula felismerésében és megkötésében.

A kutatás célja a rendelkezésre álló szerkezeti információkat kihasználva, a baktériumok flagelláris filamentumait alkotó flagellin fehérjét számítógépes molekulatervezés és rekombináns DNS technológiai eljárások segítségével megfelelően módosítva olyan mesterséges kötőfehérjéket létrehozni, melyek önszerveződő képességük megőrzése mellett különböző nehézfém ionok felismerésére és erős megkötésére képesek. Az ilyen fehérjék számos előnnyel rendelkeznek: baktériumokban olcsón termeltethetők, könnyen tisztíthatók, belőlük szabályozott körülmények között jól definiált méretű, stabil, nagy kötőhely sűrűséggel rendelkező nanorudak készíthetők, melyek bioszenzorok érzékelő elemeiként használhatóak.

A munka során a hallgatónak lehetősége nyílik megismerkedni a rekombináns DNS technika molekuláris biológiai alapokon nyugvó elméleti alapjaival és eszköztárával, az in vivo fehérje termelés és a fehérjetisztítás alapvető módszereivel, valamint betekintést nyerhet a fehérje-fémion kölcsönhatás vizsgálatába.

Előfeltétel: Biokémia, Biopolimerek, Rekombináns DNS technológia kurzusok előzetes hallgatása ajánlott. Érdeklődés, lelkesedés a téma iránt, nyitottság új kísérleti technikák megismerése iránt.

Kapcsolat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Please publish modules in offcanvas position.